Martin a dvířka do pohlednic (Hajaja pro Český rozhlas)


Ode dneška až do konce týdne vysílá Český rozhlas Praha v rámci pořadu Hajaja sedmidílný pohádkový seriál Martin a dvířka do pohlednic. Režie se ujala Natália Deáková, příběhy načetl mladoboleslavský herec Petr Halíček a ve vysílání Dvojky ČRo se objeví vždy v 19.45.


Po vyprávění o dvou prádelních kolíčcích Krucajsi a Sakryšovi, jež rozhlas odvysílal loni na podzim (více zde), se Hajaja tentokrát věnuje malému Martinovi Martincovci. Jeho táta Matouš ("plynně hovoří asi dvanácti cizími jazyky a domluví se dalšími devíti") pracuje jako tlumočník a Martinovi posílá pohledy z každého města, které spolu se zahraničními delegacemi navštíví. Když na poště vymění razítka, může se za svým tátou vypravit i Martin – stačí otevřít pohlednici.

Za okny se již setmělo a Martin si v posteli znovu prohlížel podivné poštovní razítko. Teprve v tu chvíli postřehl, že připomíná malá zdobená dvířka, a když si na něj vzal lupu, spatřil i drobounký, zpola rozmazaný nápis "Otevře mě nejmenší…". 
   "Kdo nejmenší?" divil se, protože záhadnému vzkazu příliš nerozuměl. "A jak má dvířka otevřít, když jim chybí klika?"
   Jenže pak si všiml i kliky, nebyla větší než špička tužky, a protože ji neměl jak chytit, přiložil na ni malíček. Dvířka ani nevrzla a otevřela se dokořán. 
   Chvilku se nedělo nic. Potom do dětského pokoje vrazil silný horký vítr, vytrhl Martina z postele, protáhl ho dvířky a Martin najednou už vůbec neležel v peřinách, místo toho stál uprostřed obrovského parkoviště, kam až oko dohlédlo, blyštila se auta jedno jako druhé, všechna úplně nová. Nebylo pochyb, ocitl se v Mladé Boleslavi, a z dálky se k němu blížil táta Matouš i s ředitelem závodu a dvaceti čínskými obchodníky a halekal: "Marťasi, člověče, kde ty se tady bereš?"

Hajaja "Martin a dvířka do pohlednic" na chlapeckých dobrodružstvích tematizuje sedm krajských měst – malí posluchači se tak spolu s "Marťasem" vydají do mladoboleslavské automobilky, na olomoucké výstaviště, do liberecké zoo i plzeňského pivovaru, sjedou Vltavu u Českých Budějovic, navštíví Velkou pardubickou a v závěrečné brněnské epizodě vystoupají na nejvyšší věž Česka. 


Každý se sedmi dílů bude po odvysílání k dispozici ještě týden v rozhlasovém archivu iRadio