Matróna (povídka)


» Ty seš leda krása soumraku! «

Povídka o kráse, mateřství a ozvucích americké kultury na jednom příhraničním koupališti v aktuálním (zářijovém) čísle časopisu Host.

 UKÁZKA:
Už na sobě měla jen plavky a pareo uvázané pod prsy. Teď se vracela od dřevěných lavic, u nichž s každým večerem sedávali návštěvníci kempu, aby si opekli buřty, a mířila za dětmi s rozpůleným melounem. Dva žíhané, vodou ztěžklé bochníky jí ležely na rukou mezi dlaněmi a loketními jamkami a jejich odhalené krvavé rány slzely do polední výhně nasládlým nektarem.

     Procházela mezi tábořišti rekreantů, mezi rozprostřenými osuškami a zatoulanými nafukovacími míči. Našlapovala obezřetně a zlehka, země se dotýkala sotva špičkami chodidel a kolem bledých kotníků jí tancovaly zelené třásně plážového plédu, kterým zahalila tělo od pasu až do půle štíhlých lýtek. V Líbině pohybu a v tom, jak se jí s každým krokem a každým posunem boků přelévaly v pase záhyby zřasené látky, bylo cosi nesmírně podmanivého a rozkrojený rudý plod na jejích rukou mohl působit jako velkolepý předvoj už tak mocných ňader – nebýt rukojeti kapesního nože, která varovně čněla ze středu křehké melounové dužiny.
     Sama Líba by navíc celý výjev za podmanivý rozhodně nepovažovala.
     A kdyby se mohla pozorovat, brzy by odvrátila hlavu nebo aspoň přivřela oči.